9 декември 1934 година. С концерт, излъчен от днешната сграда на

...
9 декември 1934 година. С концерт, излъчен от днешната сграда на
Коментари Харесай

Радио Варна на 89 години

9 декември 1934 година. С концерт, излъчен от днешната постройка на театъра, стартира на междинни талази постоянната стратегия на първото българско радио - Радио Варна. Началото е сложено една година по-рано от ученика във варненската мъжка гимназия Димитър Кулев, който благодарение на своя преподавател по физика съумява да сглоби любителски радиопредавател. 

Варненската общност се сплотява към концепцията за основаване на радиоклуб, какъвто към този момент съществува в столицата. Ентусиазираните радиолюбители се обръщат към градските управляващи и обществеността за подпомагане. Постройката на радиостанцията стартира с слагането на антена на градския часовник и построяването на предавател.

Официалното разкриване на Радио Варна е на 9 декември 1934 година в 10 часа и 30 минути с освещаване и церемониален 5-часов концерт в зала " Съединение ". Концертът е излъчен в ефир, както на вълните на варненското радио, по този начин и от " Родно Радио " - София. На 25.01.1935 година Цар Борис III подписва декрет, с който " Родно Радио " става държавна благосъстоятелност и по този начин се поставя началото на държавната радиомрежа в България. В началото на 1936 година е конфигуриран нов предавател, унгарско произвеждане, " Стандарт " с мощ 2 kW. Този предавател, както и вретеновидната антена " Телефункен " - 78-метрова желязо-решетъчна структура с тегло 12 тона, са ситуирани на към 6 км от центъра на града. С новия предавател Радио Варна се приема добре освен в града, само че и на много по-обширна територия в Добричко, Вълчи дол, Шумен, Попово, Свищов, Севлиево, Габрово, Созопол, Горна Оряховица, Ямбол, Тетевен, София и даже във Видин. Вече държавното Радио Варна стартира лъчение на 21 май 1936 година на междинни талази с дължина на вълната 251 м или честота 1195 kHz. Радио Варна и Радио Стара Загора са първите радиостанции в новата българска национална радиомрежа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР